Beschrijving: C:\Users\veso\Pictures\IPHONE\IMG_1159.JPGБИОГРАФИЈА ОЦА ДУШАНА ЕРДЕЉА

 Свештеник Душан Ердељ рођен је у радничкој побожној породици 13.04.1982 год. у Војводини (Бачка) Бечеју, малом градићу крај реке Тисе, од родитеља Владимира и Славице. Своје најраније детињство провео је у Цркви Светог Великомученика и победоносца Георгија саборног храма у Бечеју, учећи се православној вери од својих духовника оца Cтојана Билића (садасњег Архијерејског намесника Новосадског) и оД Синише Панића (садашњег пароха врбашког). Поред својих надлежних свештеника вери и лепом понашању оца Душана су учили покојни деда Душан и бака Ана, са којима је от. Душан живео и код којих је завршио основну школу "Север Ђуркић" у Бечеју.
 У периоду његовог основног образовања, на предлог надлежних пароха, Епископ бачки Господин др. Иринеј долази у Бечеј на храмовну славу и пострижава дечака Душана у чин чтеца.
                             

 По завршетку основне школе, а по благослову горе поменутог Епископа бачког, Душан уписује Богословију Светог Јована Златоустог у Крагујевцу. Истоимена Богословија је отворена те 1997 године на иницијативу Блаженопочившег Епископа шумадијског Господина академика др.Саве (родом из Сенте Бачке) тако да је Душан учествовао у стварању нове савремене Теолошке школе и био ученик прве генерације богослова

 

Beschrijving: C:\Users\veso\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_1149.jpgБили су то тешки дани у маленом селу Грошница, док се није завршила нова зграда у насељу Аеродром у близини центра града Крагујевца. Тих гогина почиње и НАТО агресија на нашу земљу, тако да учиници Богословије са својим младим професорима преживљавају те тешке и врло оскудне дане у престоници Шумадије.

 2002 године отац Душан завршава пети разред Богословије са одличним успехом и по матури, зрелости враћа се у свој родни Бечеј. Исте године Епископ бачки Иринеј даје му стипандију и шаље га на Теолошке студије у Београд.

 2003 на позив државних власти Ердељ одлази на одслужење војног рока, прво у Крагујевац у Артиљеријски школски центар, а затим у Артиљеријску бригаду у Бачкој Тополи, где са својим пријатељем Срђаном Томићем бива у служби и кабинету потпуковника Бојановића.

 2004 уз благослов Епископа Иринеја прелази у Епархију браничевску и ставља се на располагање Епископу др.Игнатију (Мидић). По промислу Божијем, а вољом Владике Игнатија, на Архијерејској Литургији у месецу децембру рукополазе га у чин ђакона и шаље га у Ћуприју где бива у братству

  Свето ђурђевског храма под старешинством проте Милије.

Beschrijving: dusan1.jpeg У пролеће 2005 године Епископ га позива да му саопшти да ће бити рукоположен у чин Презвитера(свештеника) и по рукоположењу у месецу мају поставља га за пароха клењско-макачког (Епархија браничевска - околина Голупца).  Млади Презвитер се брзо уклапа у средину и заједно са својим верницима креће у обнову парохије, тако да се врло брзо ова парохија обнавља Литургијски и материјалноЗа непуне две године парохија добија две обновљене и фрескоописане Цркве и новоподигнути велелепни парохијски дом. Црквена општина добија Еклисиолошки карактер и уз помоћ деце, којима је отац Душан предавао веронауку, постаје недељама и празницима пуна, што је народ потстакло да и даље помажу и учествују у животу Цркве.

 2008 године от.Душан дипломира на Православном Богословском Институту, а те исте године завршава са својим народом обнову Макачког храма на коме су радили студенти са Института за конзервацију, фрескопис и иконопис заједно са професором Гораном Јанићијевићем из Београда. Епископ браничевски Игнатије долази 08.јуна 2008. године да служи Архијерејску Литургију на којој освешћује обновљену цркву и на којој чином Протонамесника одликује свештеника Душана Ердељ.

 На молбу Протонамесник Душан Ердељ, а по благослову Епископа Игнатија уписује Стоматолошке студије у Панчеву, универзитета у Новом Саду, тако да је тренутно студент друге године истих.

Владика Лука (Ковачевић) Епископ града Париза и целе Западне Европе благосиља долазак Протонамесника Душана Ердељa у своју Епархију и од првог новембра пристиже за Холандију, тако да почиње да служи у парохијама Нејмеген, Амстердам и Утрехт.